Magyar agár fajtabemutató és bemutató jellegű coursing

"Van-e szükségünk egy őshonos, nemzeti kinccsé nyilvánított, védett, évszázados tradíciókkal rendelkező fajtára, amelynek teljesítményvizsgálata nélkül a fajta eredeti formája még az elkövetkezendő évtizedben kipusztul?

A Válasz természetesen igen.

Az agártenyésztőkön és az államilag elismert tenyésztő szervezeten egyaránt nagy a felelősség, mert mindent el kell követni, hogy eredeti mivoltában megőrizhető legyen a magyar agár." 

 

A bemutató négy részre tagolódik:
 
  1. A magyar agár bemutatása
A magyar agár ősi vadászkutyafajta. Eredete a honfoglalás korához vezethető vissza, ezt ásatások során felszínre került koponyacsontok is igazolják. A magyar agarak használata eleinte kizárólag vadászatra történt, később kiegészült a versenyzéssel, majd egyre népszerűbbé vált a pályaversenyeken történő alkalmazásuk. A 32/2004. (IV.19.) Országgyűlési Határozatban az Országgyűlés a magyar kutyafajtákat "nemzeti kinccsé" nyilvánította.
 
  1. A tradicionális agarászat rövid ismertetése
Az agarászat nemesi hagyomány, lóval kísérték, sík terepen történt, az agarat és a lovat is próbára tették. Párban nyúlra, ill. rókára is engedték. A kiegyezés idején élte virágkorát, mivel nem volt lőfegyver használat, az agarászatok gyakran társadalmi politikai események voltak. Az agárral történő vadászat múltja körülbelül így nézett ki. Jelene nincs, mivel az agarászat, mint vadászati mód, nem engedélyezett, ugyanakkor nem is tiltott.
 
  1. Magyar Agár Tenyésztők Országos Egyesületének bemutatása
A MATOE államilag elismert fajtagazda szervezet, célja a fajta eredeti formában történő megőrzése, ezért szükségesek a teljesítményvizsgák. Ehhez küllembírálat, a gazda részéről vadászvizsga és vadászjegy szükséges.
 
  1. Coursing bemutató
Ez a sport az élőnyúl vadászatot utánozza - csak épp vér nélkül.

A coursing lehetőséget ad az agaraknak arra, hogy kiélhessék velük született üldözési hajlamukat. A műnyúl a pályán (egy mezőn), cikkcakkban halad, így ez a versenyforma sokkal élethűbb a pályaversenynél.

 

 

 

Diavetítő